Wat is de CO₂-Prestatieladder?

De CO₂-Prestatieladder helpt bedrijven en overheden in België bij het reduceren van CO₂-uitstoot, zowel binnen de eigen organisatie als samen met partners en in de keten. De CO₂-Prestatieladder als managementsysteem helpt om uitstoot te verminderen in de eigen organisatie en keten. Organisaties kunnen de CO₂-Prestatieladder ook inzetten als aanbestedingsinstrument en zo duurzame impact maken met hun koopkracht.

  • CO₂-managementsysteem en aanbestedingsinstrument
  • Voor elk type organisatie
  • Meer dan 8000 gecertificeerde organisaties en 300 aanbestedende diensten
  • Gecertificeerde organisaties reduceren twee keer zo snel CO₂ als gemiddeld
  • Reduceer energieverbruik én kosten

Certificeren

Hoe komt uw organisatie op de CO₂-Prestatieladder?

Alles over certificeren

Aanbesteden

Hoe kunt u de CO₂-Prestatieladder inzetten bij aanbestedingen?

Aanbesteden met de Ladder

Gunningvoordeel

Aanbesteders kunnen met de CO₂-Prestatieladder gunningvoordeel geven aan ondernemingen die actief werk maken van CO₂-reductie. Hoe hoger de trede, hoe groter het voordeel.

Over aanbesteden met de Ladder

De CO₂-Prestatieladder helpt organisaties om stapsgewijs hun CO₂-uitstoot te verminderen en duurzamer te werken. Op de onderste trede richt de organisatie zich op het op orde brengen van de eigen bedrijfsvoering, met een sterke focus op het verminderen van energieverbruik en het terugdringen van directe (scope 1) en indirecte (scope 2) emissies. Hogere treden dagen organisaties uit om verder te kijken naar de volledige keten van hun belangrijkste activiteiten.

Van CO₂-Prestatieladder 3.1 naar versie 4.0: twee jaar de tijd voor een soepele overstap

De nieuwe versie 4.0 is gepubliceerd op 14 januari 2025. Om alle betrokken partijen de tijd te geven zich goed voor te bereiden, geldt een overgangsregeling van twee jaar.

Wat verandert er?

  • Nieuwe structuur: De vijf niveaus worden vervangen door drie treden, die meer ambitie vragen van organisaties.
  • Focus op lange termijn: Organisaties worden uitgedaagd om emissies in scope 1, 2 en 3 – én daarbuiten – terug te brengen naar nul. Ook lange-termijndoelen, zoals de plannen voor de komende 10-20 jaar, krijgen aandacht.
  • Bewustwording: Versie 4.0 vraagt organisaties CO₂-reductie breed binnen de organisatie te verankeren.

Wie moet wanneer overstappen?

Gecertificeerde organisaties: Gecertificeerde organisaties kunnen vanaf juli 2025 kiezen voor audits op basis van Handboek 4.0 en moeten uiterlijk bij hun eerste audit na januari 2027 volledig overstappen.

Aanbesteders diensten: Aanbestedingen op basis van Handboek 4.0 worden afgeraden voor januari 2027.

Lees meer
Aan de slag met de Ladder

Aan de slag

Ga als organisatie direct aan de slag met CO₂-reductie en verlaag uw energiekosten. Meld u aan en werk doelgericht aan de gestelde eisen.

Aanmelden

Wilt u de CO₂-Prestatieladder gebruiken in aanbestedingen? Download hier de modelclausules voor België.

Handreiking aanbesteden (Nederlandse versie)
  • Praktijkverhaal

Zo zet de gemeente Amsterdam de CO₂-Prestatieladder in bij aanbestedingen

Amsterdam zet de CO2-Prestatieladder jaarlijks in als gunningscriterium bij honderden aanbestedingen. Hiermee draagt de Ladder bij aan het behalen van de klimaatambities van de gemeente. Laddergecertificeerde organisaties werken niet alleen actief aan CO2-reductie, maar maken dankzij het gunningvoordeel ook meer kans op uitvoering van projecten van de gemeente. Om de…

Nederlandse of internationale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de opleidingen en algemene informatie over de CO₂-Prestatieladder in België: volg ons op LinkedIn of laat je gegevens achter via dit formulier.

"*" indicates required fields

Taal
This field is for validation purposes and should be left unchanged.