De Vlaamse publiek opdrachtgevers voor infrastructuurwerken (o.a. Agentschap Wegen & Verkeer, De Vlaamse Waterweg en De Werkvennootschap) hebben een dienstorder opgesteld die uitvoering geeft aan de beslissing om de CO2-prestatieladder vanaf 2025 gefaseerd als gunningscriterium in te voeren in investerings- en onderhoudsopdrachten.
Brussel, België — 25 april 2024 — de vzw BENOR, beheerder van het conformiteitsmerk BENOR dat de kwaliteit van bouwmaterialen garandeert, kondigt met trots een exclusief partnerschap aan met de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO) om de CO2-Prestatieladder in België uit te breiden.
De CO2-Prestatieladder is een instrument dat overheden en organisaties uit de bouwsector en daarbuiten aanmoedigt om hun CO2-uitstoot te verminderen en duurzame bedrijfsvoering te bevorderen. België was het eerste land na Nederland dat met het syteem aan de slag ging. Tussen 2019 en 2023 werden 24 pilootprojecten in de drie regio’s gelanceerd met behulp van dit duurzaamheidsinstrument.
Dit rapport vat de bevindingen samen van de CO2-Prestatieladder pilootfase in België, uitgevoerd tussen 2019 en 2023.
SKAO publiceert een nieuw harmonisatiebesluit over de emissiefactor voor elektriciteit uit biomassa.
In België wordt er sinds 2019 gebruik gemaakt van de CO2-Prestatieladder. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), onderdeel van het Beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) van de Vlaamse Overheid, is als grote Vlaamse aanbesteder van bij het begin betrokken geweest bij de implementatie van de CO2-Prestatieladder in België. AWV en andere afdelingen van MOW hebben een aantal pilootprojecten lopen in België waarbij de CO2-Prestatieladder een rol heeft gespeeld in de aanbesteding. Dirk Van Troyen, Studie-ingenieur bij AWV, is sinds het begin betrokken bij de invoering van de CO2-Prestatieladder in België, en geeft ons wat meer inzicht in het proces en zijn ervaringen.
De CO2-Prestatieladder is sinds 2020 in België gelanceerd in het kader van verschillende overheidsopdrachten voor werken. De bedoeling van deze proeffase is om in de drie Belgische gewesten overheidsopdrachten als proefproject uit te voeren om de regeling op het Belgische grondgebied te valideren.
SKAO publiceert een vernieuwd harmonisatiebesluit over hernieuwbare brandstoffen in de luchtvaart. Dit harmonisatiebesluit is relevant voor certificaathouders die deelnemen aan hernieuwbare brandstoffen programma’s waarmee zij hun vliegemissies reduceren. Harmonisatiebesluiten zijn een nadere interpretatie van bepaalde eisen in Handboek 3.1. Deze zijn eveneens normatief.
Bouwbedrijf Eiffage Benelux heeft het afgelopen jaar met al haar Belgische filialen (minimaal) een Niveau 3-certificaat op de CO2-Prestatieladder behaald. Twee van haar filialen, Duchêne en De Graeve, zorgen hiermee voor een primeur door als eerste Waalse bedrijven op Niveau 3 gecertificeerd te zijn. Met deze resultaten werkt Eiffage Benelux om dé leider in België te worden op het gebied van duurzaam bouwen.
Het bestuur van Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO) heeft de jaarlijkse bijdrage voor CO2-Prestatieladder gecertificeerde organisaties verlaagd. De tarieven voor 2023 zijn met zo'n 10% ten opzichte van 2022 verlaagd.
De CO2-Prestatieladder werd de voorbije jaren in België uitgetest in een aantal overheidsopdrachten voor werken. Het opzet van deze pilootfase is om enkele overheidsopdrachten van de drie Belgische gewesten als pilootprojecten in de markt te zetten, waarbij bedrijven met een certificaat op de CO2-Prestatieladder of een ambitie om dergelijk certificaat te behalen, gunningvoordeel genieten. De aanpak is geïnspireerd op hoe het in Nederland in zijn werk gaat, waar de CO2-Prestatieladder werd ontwikkeld. Zijn de resultaten van de pilootfase positief? Dan is een bredere uitrol in België de ambitie.
Na enkele jaren de CO2-Prestatieladder te hebben getest, is het tijd voor een stand van zaken. De eerste resultaten zijn alvast positief, en er zijn voorlopig nog geen noemenswaardige problemen opgedoken bij de lopende projecten!
Het CCvD van SKAO heeft een nieuw harmonisatiebesluit vastgesteld dat vanaf heden normatief is. Certificaathouders die willen rapporteren over CO2-emissies die vrijkomen als het gevolg van het verbranden van zelf geproduceerd biogas (bijv. voor warmte- of elektriciteitsproductie of bij affakkelen) moeten deze apart vermelden in de emissie-inventaris. Indien organisaties er ook voor kiezen om te rapporteren over methaan (bijvoorbeeld als gevolg van het spuien van biogas), dan dient deze in CO2-equivalenten te worden meegenomen in scope 1.
Organisaties werken met de CO2-Prestatieladder aan CO2 reductie binnen de bedrijfsvoering, in projecten en in de keten. Dit doen zij met behulp van het CO2-Prestatieladder-Handboek waarin alle eisen en richtlijnen staan. Omdat de Ladder ernaar streeft voorop te lopen bij de oplossing van het klimaatprobleem en omdat de tijdgeest anno 2022 rijp is voor meer afrekenbare doelstellingen heeft het Centraal College van Deskundigen (CCvD) besloten om het Handboek van een grote update te voorzien. Tijmen de Groot en Christiaan van der Spijk van SKAO zijn nauw betrokken bij het proces naar een nieuw Handboek en vertellen over de huidige stand van zaken.
Ger van der Wal en Johan van Dalen staan te boek als de founding fathers van de CO₂-Prestatieladder. Van het eerste idee tot de uitwerking en uitrol ervan… Zij zijn er verantwoordelijk voor en lieten de CO₂-Prestatieladder razendsnel uitgroeien tot een succesvol duurzaamheidsinstrument. Hoe verliep die beginfase van de Ladder? Ger en Johan (beiden inmiddels tevreden met pensioen) halen herinneringen op.
Een nieuw rapport van het World Economic Forum onderzoekt de inkoop van CO2-arm beton en infrastructuur in zes koplopende landen, waaronder Nederland. Hierbij identificeren zij de CO2-Prestatieladder als een belangrijk instrument in de Nederlandse GPP-benadering.
Het CCvD van SKAO heeft een nieuw harmonisatiebesluit vastgesteld dat vanaf heden normatief is. Het besluit gaat over de situatie wanneer een certificaathouder doorgroeit naar een hoger niveau, binnen 3 maanden na een Ladderbeoordeling. In dat geval volstaat een beoordeling op enkel de aanvullende eisen.
Het harmonisatiebesluit is te vinden op de pagina met harmonisatiebesluiten en via deze link.
In Duitsland wordt een proef gestart met zonnepanelen op de dwarsliggers tussen het spoor. DB en het Britse Bankset Energy die verantwoordelijk zijn voor het project noemen de potentie enorm.
Voor bedrijven die projecten met gunningvoordeel hebben verkregen, wordt de registratie hiervan nu een stuk makkelijker. Dat is de belofte van het Project Impact Dashboard, of kortgezegd: ‘PID’, dat SKAO vandaag introduceert. Tijmen de Groot, projectmanager vanuit SKAO, en Bastina van Houwelingen, lid van de projectgroep als vertegenwoordiger van aannemers en tevens CCvD-lid namens de brancheverenigingen Cumela en MKB Infra, vertellen alles wat we moeten weten over deze registratietool.
Op dinsdagmiddag 11 oktober 2022 organiseert SKAO een bijeenkomst speciaal voor alle overheden die de CO2-Prestatieladder willen inzetten om CO2 te reduceren in Nederland.
Bij bedrijven die werken met de CO2-Prestatieladder komt de energietransitie in de volle breedte op gang. Er is een sterke toename in de opwek van energie en de elektrificatie van mobiliteit en mobiele werktuigen. Ook zijn maatregelen om kantoren van het gas af te krijgen in opkomst. Dat en meer blijkt uit de Rapportage Maatregellijst 2021 van de CO2-Prestatieladder (een initiatief van de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (SKAO)). Maar of het nu snel genoeg gaat, dat blijft nog de vraag.
Naast het publiceren van de jaarcijfers over 2021 publiceert SKAO dit jaar voor het eerst ook een Impactverslag over dat jaar. Dit document moet een beeld geven van de belangrijkste projecten die SKAO in 2021 heeft uitgevoerd, met als doel om de impact van de CO2-Prestatieladder zichtbaar te maken. Annemiek Lauwerijssen, manager: ‘cijfers geven geen informatie over wie er achter al dit werk zitten, wat de impact van de CO2-Prestatieladder is en welke ontwikkelingen er spelen. Het verhaal achter de cijfers van 2021 is volgens ons minstens zo interessant.’
De CO2-prestatieladder is een certificeerbaar CO2 managementsysteem dat door bedrijven en overheden wordt gebruikt om hun broeikasgasemissies te beheren en te reduceren. De uiteindelijke doelstelling is zoveel mogelijk de klimaatimpact reduceren.
Maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) ontwikkelt zich snel in heel Europa, en de CO2-Prestatieladder kan een grote rol spelen om die inspanningen te stimuleren. Dit zijn de resultaten van recent onderzoek uitgevoerd door het International Institute for Sustainable Development (IISD). Elk jaar besteden Europese regeringen 1,8 biljoen euro (14% van het BBP van de EU) aan de aankoop van goederen en diensten van de particuliere sector, maar er is geen verplichting om bij deze beslissingen rekening te houden met het klimaat. Overschakelen naar MVI kan dus leiden tot een groene revolutie bij bedrijven en hun toeleveringsketens. De CO2-Prestatieladder kan daarbij helpen.
In Antwerpen wordt de ring rondom de stad rond gemaakt, compleet met ondergrondse (en gestapelde) tunnels. Bij het gigantische project werd de CO2-Prestatieladder ingezet, maar niet zoals dat normaliter gebeurt. Het had namelijk best wat voeten in de aarde. Toch hoopt beheermaatschappij Lantis dat de Ladder zal bijdragen aan een zo duurzaam mogelijke uitvoering van het miljardenproject.
Au cours des 12,5 dernières années, l'échelle de Performance CO2 est devenue l'instrument d'approvisionnement socialement responsable (ISR) le plus performant des Pays-Bas, aidant les entreprises et les gouvernements à réduire leurs émissions de CO2 et leurs coûts. En raison de l'intérêt international croissant, la SKAO (Stichitng Klimmatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen) étudiera au cours des 1,5 prochaines années si l'échelle de performance CO2 peut également être utilisée en Europe. SKAO recevra le soutien financier de la Fondation IKEA. La Fondation IKEA collabore avec des partenaires stratégiques solides qui appliquent des approches innovantes pour lutter contre le changement climatique.
Sinds 2019 werken Belgische organisaties aan de implementatie van de CO2-Prestatieladder. Zo maken verschillende Belgische bedrijven, met name in de bouwsector, al gebruik van dit duurzaamheidsinstrument. Eén daarvan is Van Laere. Het Belgische bouwbedrijf behaalde onlangs niveau 3 op de CO2-Prestatieladder. Reden voor SKAO om in gesprek te gaan met de organisatie over duurzaamheidsambities, en de inzichten die zijn opgedaan met het behalen van het Laddercertificaat.
Geleidelijk aan zal het cement, waar dwarsliggers traditioneel van gemaakt zijn, deels vervangen worden door zwavel, waarbij de productiecyclus tot 40% minder CO2 uitstoot.
Belgische overheden experimenteren de komende jaren in hun aanbestedingen met de CO2-Prestatieladder. Zowel Vlaanderen, Wallonië als Brussel doet mee. Zijn de resultaten van de pilotfase positief? Dan wordt de Ladder ook bij onze zuiderburen de norm.